Noin 70-90 piparkakkua.
250 | g | voita |
200 | g | sokeria (2,3 dl) |
1 | kananmuna | |
100 | g | siirappia (0,8 dl) |
1 | tl | kanelia |
1 | tl | inkivääriä |
1 | tl | neilikkaa |
2 | tl | pomeranssinkuorta |
2 | tl | soodaa |
400 | g | vehnäjauhoja |
Huomaa, että taikina tulee valmistaa paistamista edeltävänä päivänä ja säilyttää viileässä.
Siirappi ja mausteet (sooda ei ole mauste) kiehautetaan. Seoksen annetaan jäähtyä. Voi ja puolet sokerista vaahdotetaan yhdessä reilun kokoisessa astiassa. Voi kannattaa ottaa pehmenemään jo ennen siirapin ja mausteiden kiehauttamista, jotta voi olisi mahdollisimman notkeaa ja vaahdottuisi näin helposti. Kananmunat ja puolet sokerista vaahdotetaan perusteellisesti toisessa astiassa. Vaahdotusta jatketaan kunnes kananmuna-sokerivaahto irtoaa astian reunoista. Voisokerivaahtoon lisätään siirappiseos ja kananmunasokerivaahto reilusti vatkaten. Viimeiseksi lisätään sooda ja vehnäjauhot, ja vaivataan reilusti. Jauhot voi ensin sekoittaa joukkoon sähkövatkaimella taikinakoukuilla, mutta sen jälkeen vaivaamista on hyvä jatkaa vielä ainakin 10-15 minuuttia. Tämä tekee taikinasta helpommin leivottavaa. Jaa taikina 2-3 erään ja anna niiden seistä viileässä seuraavaan päivään.
Pehmitä taikinaa eli vaivaa sitä ennen kaulitsemista. Taikinaa kaulitaan paksuudeltaan noin 2-3mm levyksi. Vehnäjauhoja levitetään reilusti alustalle (pöydälle) ja kaulimeen, jotta taikina ei tarttuisi niihin. Kun taikina on sopivan viileää, sen voi kaulitsemisen jälkeen irrottaa alustasta ja alle saa ripoteltua jauhoja. Tällöin piparkakut lähtevät kauniisti muotin mukana. Taikinalevystä leikataan piparkakut esimerkiksi piparkakkumuoteilla. Ylijäämätaikina kerätään palloksi, jäähdytetään uudelleen jääkaapissa ja kaulitaan uudelleen.
Taikinalevystä leikatut piparkakut nostellaan paistolastalla, juustohöylällä tms. uuninpellille, jolle on levitetty leivinpaperi. Piparkakut paistetaan uunissa 250⁰C lämpötilassa. Piparkakut paistuvat todella nopeasti, n. 3 minuutissa. Tarkkaile piparkakkuja vähintään ensimmäisen pellillisen paistamisen ajan, jotta saat selville kuinka uunin epätasainen lämpötila pitää huomioida. Piparkakut nousevat uunissa n. kaksinkertaisiksi ja alkavat sen jälkeen taas laskeutua. Ota piparkakut uunista laskeutumisvaiheesa, koska sen jälkeen ne palavat nopeasti. Kuumat piparkakut jäähdytetään ennen kuin ne pinotaan säilöttäväksi.
Mausteita voi laittaa rohkeasti enemmänkin kuin mitä ohje sanoo ja erilaisissa suhteissa. Kokeilemalla löytyy se itseään eniten miellyttävä yhdistelmä. Esim. 1,5-kertaiseen annokseen: 3 tl kanelia, 2 tl inkivääriä ja 2 tl neilikkaa.
Kananmunaa voi käyttää myös reilummin. 1,5-kertaiseen annokseen esim. 2 kpl. Silloin tuli helposti työstettävä taikina.
Tämän sivun osoite: http://www.iki.fi/vm/sapuskat/piparkakut.html
2011-11-27 Ville Mattila <vm@iki.fi>